Защита на работните места и работниците: окончателно плащане по линия на инструмента SURE за България

Източник: Аудио-визуална служба на ЕК

Европейската комисия отпусна над 6,5 милиарда евро на девет държави членки при последната трансакция по линя на SURE — инструмента, предназначен за защита на работните места и доходите, засегнати от пандемията от COVID-19. С днешното девето и последно плащане по линия на SURE предоставената финансова помощ на 19 държави членки възлиза на общо 98,4 милиарда евро.

Като част от днешните операции България получи 460 милиона евро, Кипър — 29 милиона евро, Чехия — 2,5 милиарда евро, Гърция — 900 милиона евро, Хърватия — 550 милиона евро, Литва — 142 милиона евро, Латвия — 167 милиона евро, Полша — 1,5 милиарда евро и Португалия — 300 милиона евро. Всички девет държави членки вече са получили финансова подкрепа по линия на SURE.

С отпуснатите заеми ще се финансират минали разходи за мерките, въведени за преодоляване сериозните социално-икономически последици от кризата с COVID-19. Те ще помогнат на държавите членки да покрият разходите, свързани с финансирането на националните схеми за подпомагане на работата на непълно работно време и на подобни мерки, включително за самостоятелно заетите лица, или на някои свързани със здравето мерки. Тези мерки спомогнаха да се запази заетостта и да се подкрепят доходите по време на пандемията от COVID-19.

linkПовече информация
Теми #SURE, StrongerTogether, vdLCommission
Предишна публикация
#Farm2Fork Одобрен е стратегическият план от 5.6 млрд. евро за българското земеделие
Следваща публикация
Политиката на сближаване в България: Програмата „Развитие на регионите“ 2021-2027 е одобрена

Още по темата

Skip to content