Европейски здравен съюз: европейско пространство на здравни данни за хората и науката

Източник: Аудио-визуална служба на ЕК

Европейската комисия даде старт на европейското пространство на здравни данни (ЕПЗД) — един от централните градивни елементи на силен Европейски здравен съюз. ЕПЗД ще помогне на ЕС да постигне качествен скок напред в начина, по който на хората в цяла Европа се предоставя здравно обслужване. То ще даде възможност на хората да контролират и използват здравните си данни в своята страна или в други държави от ЕС. ЕПЗД насърчава истински единен пазар за цифрови здравни услуги и продукти:

  • Благодарение на ЕПЗД хората ще имат незабавен, безплатен и лесен достъп до своите здравни данни в електронен вид. Те могат лесно да обменят тези данни с други здравни специалисти в държавите от ЕС, за да се подобри предоставянето на здравни грижи.
  • Държавите от ЕС ще гарантират, че обобщените данни за пациентите, електронните рецепти, медицинските изображения и заключенията във връзка с тях, лабораторните резултати и епикризите са издадени и приети в общ европейски формат.
  • Оперативната съвместимост и сигурността ще станат задължителни изисквания.
  • За да се гарантира защитата на правата на гражданите, всички държави от ЕС трябва да създадат органи в областта на цифровото здравеопазванекоито ще участват в трансгранична цифрова инфраструктура (MyHealth@EU, инфраструктура за данни „Моето здраве в ЕС“), помагаща на пациентите да споделят своите данни в чужбина.

Освен това ЕПЗД осигурява последователна, надеждна и ефикасна рамка за използването на здравни данни за научни изследвания, иновации, създаване на политики и регулаторни дейности, като същевременно гарантира пълно спазване на високите стандарти на ЕС за защита на данните.

linkПовече информация
Теми #MyHealth@EU, StrongerTogether, vdLCommission
Предишна публикация
Европейската комисия изплати авансово на България 148.3 млн. евро, за дейностите в подкрепа на бягащите от войната в Украйна
Следваща публикация
Изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в навечерието на Деня на Европа

Още по темата

Skip to content