Изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в навечерието на Деня на Европа

Източник: Аудио-визуална служба на ЕК

Скъпи европейски съграждани,

Днес нашият континент среща отново сенки от миналото, което мислихме, че отдавна сме оставили зад гърба си. Жестока война, безсмислена агресия и разрушаване на градове. Милиони невинни хора бягащи от домовете си. Един народ, който отчаяно се бори сам да определя собственото си бъдеще.

Европа застава на страната на Украйна.

Същевременно, нашествието на Кремъл ни напомня защо честваме Деня на Европа. Денят, в който се роди нашата мирна, просперираща и обединена Европа. Седемдесет и две години по-късно Европа е по-силна и по-единна от всякога. Ние сме единни в подкрепата си за нашите украински приятели. 

Възстановяваме се от кризата с COVID. Държавите членки вече получиха 100 милиарда евро от нашия фонд за възстановяване NextGenerationEU. Мащабни инвестиции осигуряват милиони работни места и създават нови възможности в Европа всеки ден. Работим усилено, за да защитим климата и да направим нашия континент независим от вноса на изкопаеми горива. Нашият Съюз създава правила, които ще оформят цифровата ера отвъд границите ни. Европа успя да постигне всички тези неща, защото бяхме единни и решителни.

Ето защо съм убедена и съм оптимист, че нашият Съюз може да се справи и с предизвикателството, породено от войната в Украйна.

Европейските граждани сами ни показват пътя. Милиони европейци — във всички краища на нашия Съюз и от всички слоеве на обществото — се мобилизираха, за да помогнат на своите съседи в нужда. Милиони отвориха вратите си за украинските бежанци. Милиони други изпратиха храна и дрехи или направиха дарения. Повече от всякога европейците чувстват, че принадлежат към едно европейско семейство.

Това изпълва сърцето ми с гордост.

Честит рожден ден, Европа. И честит Ден на Европа на всички Вас!

Теми #EuropeDay, #EuropeanYearOfYouth, Европейски съюз, vdLCommission
Предишна публикация
Европейски здравен съюз: европейско пространство на здравни данни за хората и науката
Следваща публикация
Конференцията за бъдещето на Европа приключи своята работа

Още по темата

Skip to content