Конференцията за бъдещето на Европа приключи своята работа

Източник: Аудио-визуална служба на ЕП

В Деня на Европа председателите на Европейския парламент, Комисията и Съвета получиха окончателния доклад с предложения за реформиране на ЕС.

На церемонията по закриването днес в Страсбург, председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, президентът Еманюел Макрон от името на председателството на Съвета и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен получиха от съпредседателите на Изпълнителния съвет на Конференцията окончателния доклад за резултатите от Конференцията.

Това безпрецедентно едногодишно усилие на обсъждане, дебати и сътрудничество между граждани и политици завърши с доклад, в който са включени 49 предложения, включващи конкретни цели и над 320 мерки, по които институциите на ЕС да предприемат последващи действия в рамките на девет теми: изменение на климата и околна среда; здравеопазване; по-силна икономика, социална справедливост и работни места; ЕС в света; ценности и права, върховенство на закона, сигурност; цифрова трансформация; европейска демокрация; миграция; образование, култура, младеж и спорт. Предложенията се основават на препоръките, направени от гражданите, които се срещнаха в рамките на европейските граждански панелинационалните граждански панели и допринесоха със своите идеи на многоезичната цифрова платформа.

През изминалата година чрез множество събития и дискусии, организирани в целия ЕС, национални и европейски граждански панели, пленарни заседания, както и обмен на мнения на специалната многоезична цифрова платформа, Конференцията се превърна в истински отворен форум за дискусия за Европа, в която искаме да живеем. Тя даде възможност за прозрачен, приобщаващ и структуриран дебат с европейските граждани по въпросите, които са от значение за тях и за тяхното бъдеще.

Следващи стъпки

Сега трите институции ще проучат как да предприемат ефективни последващи действия по тези предложения, всяка в рамките на своята компетентност и в съответствие с Договорите на ЕС.

През есента на 2022 г. ще се проведе събитие за обратна връзка с цел информиране на гражданите.

Контекст

Конференцията за бъдещето на Европа беше нов и иновативен процес – упражнение „отдолу-нагоре“, в рамките на което европейците изразиха мнението си за това какво очакват от Европейския съюз. В Конференцията участваха европейски граждани с различен географски произход, пол, възраст, социално-икономически произход и/или ниво на образование, като централна роля имаха младите европейци.

linkПовече информация
Теми #COFE, събитие, Европейски съюз
Предишна публикация
Изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в навечерието на Деня на Европа
Следваща публикация
EK открива телефонна линия за помощ на хората, бягащи от войната в Украйна

Още по темата

Skip to content