Ваксини срещу COVID-19: Европейската комисия и Moderna адаптират графиците за доставка

Източник: Аудио-визуална служба на ЕК

Европейската комисия и Moderna постигнаха споразумение да откликнат по-добре на нуждите на държавите членки от ваксини срещу COVID-19 в края на лятото и през зимата. Това ще гарантира достъпа на националните органи до ваксини, включително до такива, адаптирани към вариантите (ако са получили разрешение), в момента, в който те се нуждаят от тях за кампаниите си за ваксинация, както и за да подкрепят своите глобални партньори.

Това споразумение ще адаптира договорените графици за доставка. Дозите, първоначално предвидени за доставка през лятото, сега ще бъдат доставени през септември и през есенно-зимния период на 2022 г., когато е по-вероятно държавите членки да се нуждаят от допълнителни запаси от ваксини за националните кампании и за изпълнение на своите международни ангажименти за солидарност.

Споразумението също така гарантира, че ако една или повече адаптирани ваксини получат разрешение за търговия, държавите членки ще могат да изберат да получат тези адаптирани ваксини съгласно настоящия договор.

В този контекст — по искане на някои държави членки — споразумението гарантира също така допълнителни 15 милиона бустерни дози от Moderna, адаптирани за варианта омикрон, подлежащи на разрешение за търговия в срокове, които биха позволили използването на тези дози в кампаниите на държавите членки за ваксинация.

За повече информация

Стратегия на ЕС за ваксините

Безопасни ваксини срещу COVID-19 за европейците

Мерки на ЕС във връзка с коронавируса

Преглед на мерките на Комисията

linkПовече информация
Теми здравеопазване, StrongerTogether, vdLCommission
Предишна публикация
„Еразъм+“: 44 европейски университета ще се включат в трансгранично и междудисциплинарно
Следваща публикация
Европейската комисия предлага отпускане на допълнителни 460 милиона евро за България по линия на SURE

Още по темата

Skip to content