Събитие

Дискусия „Активно гражданско участие за по-зелени и устойчиви сектори“ в Русе

Източник: ЕП в България
Дата
30 септември 2022
от
15:00 ч.
ЕЕТ
Място на провеждане
зала „Европа“ на Доходно здание, площад „Свобода“ 4, Русе

На 30 септември 2022 г., петък, от 15 до 17.15 ч. в Русе, зала „Европа“ на Доходно здание, площад „Свобода“ 4, Бюрата за връзка на Европейския парламент в София и Букурещ организират трансгранична дискусия на тема „Активно гражданско участие за по-зелени и устойчиви сектори“.

Целта на събитието е да бъдат обсъдени възможностите, чрез които гражданите и специално младите хора биха могли да участват по-активно в обществения живот, така че да допринесат за устойчиви положителни промени в градската среда и живот. Ще бъдат разгледани теми като кръговата икономика, Зеления пакт, инициативата „Нов европейски Баухаус“ и начините, чрез които граждани и нестопански организации могат да допринесат за тяхното реализиране, като ще бъдат обменени идеи за добри примери за успешни граждански намеси.

В панелната дискусия ще вземат участие Юлия-Мирела Шербан, ГД „Регионална и селищна политика“ (REGIO), Европейска комисия, Десислава Панчева, ръководител на офис „Култура“ в Бюро „Творческа Европа“, и Лука Матей Стоян, архитект от Центъра за върхови постижения в архитектурата, изкуствата и аудиовизията, Румъния. Модератор ще бъде Антония Димитрова, член на Фондация „Колективът“.

Срещата се организира в рамките на кампанията „Заедно за ЕС“ на Европейския парламент, която цели изграждането на паневропейска общност, насърчаваща гражданското общество да участва в демократичния процес.

Предвидено е събитието да започне с панелна дискусия, последвана от отговори на въпроси от публиката в залата и онлайн.

Дискусията ще се проведе на 30 септември 2022 г., петък, от 15 до 17.15 ч. в Русе, зала „Европа“ на Доходно здание, площад „Свобода“ 4, като може да бъде проследена пряко на страниците на Бюрото на ЕП във Facebook и YouTube. Въпроси към участниците могат да бъдат задавани чрез коментари към излъчването, както и в slido с код #Bauhaus.

Практически семинар

В деня на дискусията в Русе от 10:00 до 14:30 ч. ще се проведе и практически семинар „Срещи на идеи“ – Дунавска дизайн лаборатория, в който български и румънски младежи ще работят заедно, за да търсят решения за облагородяване на крайдунавски локации. Събитието е организирано за настоящи и бъдещи членове на общността „Заедно за ЕС“.

По време на семинара регистриралите се ще могат да участват в обсъждания и практически занятия в малки групи, водени от експерти от Фондация „Колективът“ и Студио Комплект и да научат как ценностите на европейския Зелен пакт и инициативата „Нов европейски Баухаус“ могат да бъдат приложени в конкретен контекст и какви предизвикателства и възможности пораждат.

Семинарът ще се проведе изцяло на английски език (без превод) в Русе, Дом Канети, бул. „Славянски“ 12, от 10:00 до 14:30 ч. на 30 септември 2022 г., като е нужна предварителна регистрация (до 29 септември 2022 г.) на https://together.europarl.europa.eu/event/2022-09-30-996/register. Местата са ограничени. Минимална възраст за участие: 16 години.

Програма на дискусията „Новият европейски Баухаус: активно гражданско участие за по-зелени и устойчиви сектори“ (pdf 437KB)

Предварителни въпроси в slido с код #Bauhaus
Регистрация за практическия семинар „Срещи на идеи“ – Дунавска дизайн лаборатория

linkРегистрация за дискусията
Теми Европейски зелен пакт, доброволчество, нов европейски баухаус, младежки дейности
Предишна публикация
ЕВРОПА ДИРЕКТНО Русе беше част от Римския пазар на крепостта Сексагинта приста
Следваща публикация
Политиката на сближаване в България: първите две програми за периода 2021-2027 г. са одобрени

Още по темата

Skip to content