Събитие

#EUMLWeek2022 Уоркшоп Дигитална Европа – знания за възрастни

Източник: ©Shutterstock
Дата
27 октомври 2022
от
16:00 ч.
ЕЕТ
Място на провеждане
Регионална библиотека Русе

За 73% от българите фалшивите новини са проблем в национален план, но способността им да ги разпознават е под въпрос

Тазгодишният доклад за медийна грамотност на Институт „Отворено общество“ установява сериозните пропуски в знанията за информационната среда на хората в нашия регион и уменията им за критично мислене в сравнение с гражданите на Западна Европа и скандинавските страни. И за съжаление изводът е, че българите са най-неграмотните в медийно отношение в целия съюз.

Умението да се отсява вярното от невярното съдържание и да се подбират източниците на информация, оказва се, липсва на голяма част от населението в Югоизточна Европа. Във времена на постоянен поток от информация, липса на регулации върху съдържанието в социалните мрежи и ширеща се пропаганда проблемът с дезориентацията в информационното пространство е изключително сериозен и има потенциал да подвежда общественото мнение, понякога с тежки последици. Европейският съюз дори създаде свои дефиниции за явленията „дезинформация“ и „мисинформация“, а пандемията от ковид-19 донесе със себе си и благозвучното „инфодемия“. Всички тези термини обобщават именно начина, по който в последните години се измени потреблението на информация и проблемите, които социалните мрежи донесоха.

В европейската седмица на медийната грамотност #EUMLWeek2022

ЕВРОПА ДИРЕКТНО Русе в партньорство с кореспондетския пункт на БНР в Русе и с домакинството на Регионална библиотека Русе

каним русенци – пенсионери на специален

уоркшоп Медийна грамотност за възрастни

събитието ще се проведе на 27 октомври, четвъртък от 16 часа, в Синя зала на Регионална библиотека Русе, със специалното участие на кореспондента на БНР в Русе – Ася Пенчева.

Поради ограничените места в залата, събитието изисква предварителна регистрация – потвърждение за участие на телефон: 0887933949 или e-mail: direct_ruse@europe.bg 

Очакваме Ви в библиотеката!

linkОще по темата
Теми #EUMLWeek2022, EUvsDesinformation, Европейски съюз, дезинформация, медийната грамотност
Предишна публикация
Почти 100 милиона евро за мерки в подкрепа на украинските бежанци в България
Следваща публикация
Европейците са сериозно обезпокоени за качеството на въздуха и призовават за по-решителни действия

Още по темата

Skip to content