Награда „Сахаров“ за 2021 г.: Европейският парламент отличава Алексей Навални

Източник: Аудио-визуална служба на ЕП

Дария Навалная получи наградата „Сахаров“ на Европейския парламент от името на своя излежаващ присъда баща Алексей Навални на церемония на 15 декември.

Алексей Навални, който се намира в затворническа колония в Русия за извършване на принудителен труд, е водеща опозиционна фигура в страната от повече от десетилетие и е известен с борбата си срещу корупцията и нарушенията на правата на човека от страна на Кремъл.

В началото на церемонията в Страсбург председателят на Европейския парламент Давид Сасоли отбеляза куража на Алексей Навални: „Той е заплашван, измъчван, тровен, арестуван и хвърлен в затвора, но те не успяха да го накарат да замлъкне“.

„Както самият Алексей Навални някога каза, корупцията процъфтява там, където не се зачитат правата на човека. Мисля, че той е прав. Борбата срещу корупцията е борба за зачитане на всеобщите човешки права. Това със сигурност е борба за човешко достойнство, за добро управление и върховенство на закона“, посочи председателят на Парламента и призова за незабавното освобождаване на Навални.

При получаването на наградата Дария Навалная отправи критики към онези, които са склонни да търсят умиротворяване на диктаторите от прагматични съображения, и настоя, че Европа трябва да остане вярна на идеалите си.

„Когато писах на баща си и го попитах „Какво точно би желал да кажа в речта от твое име?“, той отговори: „Кажи, че никой не може да се осмелява да приравнява Русия с режима на Путин“. Русия е част от Европа и ние се стремим да сме част от нея. Но ние искаме също така Европа да се стреми към себе си, към онези забележителни идеи, които са в основата ѝ. Ние се стремим към Европа на идеите, тържеството на правата на човека, демокрацията и достойнството“.

На церемонията присъстваха и политическият съветник на Навални Леонид Волков, както и неговият прессекретар Кира Ярмиш.

 

linkНаградата „Сахаров“ на Европейския парламент
Теми награда Сахаров, ЕП
Предишна публикация
„Бягство“, „Великата свобода“ и „Quo Vadis, Аида?“ са трите филма, които ще се състезават за наградата LUX на публиката
Следваща публикация
Цифров COVID сертификат на ЕС

Още по темата

Skip to content