Селекция от документални филми „Свобода на мисълта” със свободен достъп онлайн

Източник: ЕП в България

Oт 9 до 19 декември 2021 г. Бюрото на Европейския парламент в България и Balkan Documentary Center организират безплатни онлайн прожекции на пет документални филма, обединени от темата за свободата на изразяване. Филмите в специалната документална програма „Свобода на мисълта” са избрани от есенното издание на Фестивала за документално кино София ДокуМентал.

Филмите в специалната документална програма „Свобода на мисълта” включват „Смелост” на Аляксей Палуян, „Бъди моят глас” на Нахид Персон, „Този дъжд няма никога да спре” на Алина Горлова, „Сабая” на Хогир Хирори и „Навални в опозиция” на Александър Расторгуев. Селекцията бе направена от Бюрото на ЕП в България и Balkan Documentary Center по повод връчването на тазгодишната награда „Сахаров” за свобода на мисълта.

Как могат да бъдат гледани филмите

Първите 100 зрители за всеки от филмите ще имат свободен достъп до тях в периода от 9 до 19 декември 2021 г. след регистрация и само на територията на България.

Линк за достъп към филмите https://vimeo.com/ondemand/docufreedom, като трябва да бъде натиснат бутона Rent. Зрителят трябва да влезе в своя Vimeo профил или да създаде нов. Когато стигне до стъпката за плащане, зрителят трябва да избере Apply promo code и да въведе код Sakharov2021, като той ще е валиден само между 9 и 19 декември 2021 г.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта

Наградата е учредена от Европейския парламент през 1988 г. и се присъжда всяка година на личности и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Тя е основана в чест на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и е в паричен размер от 50 000 евро. През 2020 г. Европейският парламент присъди наградата на демократичната опозиция на Беларус, а тазгодишният ѝ лауреат е руският опозиционен политик и активист за борба с корупцията Алексей Навални.

Филмите в документалната програма „Свобода на мисълта”

„Сабая”
Швеция, 2021
Режисьор: Хогир Хирори

Филм, който показва усилията за спасяване на язидските жени и момичета, държани от Ислямска държава като „сабая“ (отвлечени и превърнати в сексуални робини). Филмът ни отвежда в джипа на Махмуд и Зияд, доброволци в язидски център в Сирия, които провеждат няколко спасителни акции по време на филма и още стотици, след като камерите са престанали да снимат. Невероятно свидетелство за човешкия стоицизъм и силата на духа.

„Бъди моят глас”
Швеция/САЩ, 2021
Режисьор: Нахид Персон

Журналистката и активистка Масих Алинеджад има 4,5 милиона последователи в Instagram, след като призовава в социалните медии иранските жени да се бунтуват срещу принудителното носене на хиджаб. Нейният призив за действие прераства в един от най-големите актове на гражданско неподчинение в историята на Иран. Нещо, което кара режима отчаяно да затегне хватката си, за да си възвърне контрола над обществото.

„Смелост”
Германия, 2021
Режисьор: Аляксей Палуян

По време на президентските избори в Беларус трима актьори от ъндърграунд театър в Минск са заловени след масовите протести. Членовете на театралната група са арестувани. Страната е на ръба на гражданска война. Филмът съпътства смелата и мирна съпротива на Марина, Павел и Денис преди и по време на протестите и предлага личен и задълбочен поглед върху днешна Беларус.

„Този дъжд няма никога да спре”
Украйна/Латвия/Германия, 2020
Режисьор: Алина Горлова

Поразителните монохромни изображения ни поглъщат в този документален филм за сирийско-украински служител на Червения кръст. Чрез историята на Андрий зрителите стават свидетели на болезненото лутане между войната и мира, където миговете на радост са ценни, но краткотрайни.

„Навални в опозиция”
Германия, 2018
Режисьор: Александър Расторгуев

Алексей Навални е харизматичното и противоречиво лице на опозицията в Русия. Филмът проследява Навални и неговия екип по време на президентската му кампания през 2017 г., предлагайки на публиката изключителен поглед зад кулисите на съвременната руска политика. Филмът е дело на Александър Расторгуев, който загива трагично заедно с двама свои колеги в Централноафриканската република, работейки върху нов филм за дейността на руски наемници.

linkГледайте свободно филмите от селекцията „Свобода на мисълта” с код Sakharov2021
Теми кино, награда Сахаров, ЕП, култура
Предишна публикация
Покана за участие в Europa Nostra Awards 2022
Следваща публикация
„Бягство“, „Великата свобода“ и „Quo Vadis, Аида?“ са трите филма, които ще се състезават за наградата LUX на публиката

Още по темата

Skip to content