„Бягство“, „Великата свобода“ и „Quo Vadis, Аида?“ са трите филма, които ще се състезават за наградата LUX на публиката

Източник: Аудио-визуална служба на ЕП
Трите европейски филма, номинирани за наградата LUX на публиката за 2022 г. бяха обявени в събота, по време на церемонията за Европейските филмови награди в Берлин.

„Бягство“ (Flee) – режисьор Йонас Расмусен, продукция на Дания, Франция, Швеция, Норвегия.

Герой на този анимационен филм е детето бежанец Амин, което разказва за пристигането си само от Афганистан в Дания. Амин се опитва да намери душевен мир и да приеме миналото си и тайните, които крие.

„Великата свобода“ (Great Freedom) – режисьор Себастиан Майзе, продукция на Австрия и Германия.

В следвоенна Германия Ханс се оказва многократно в затвора, защото е гей и нарушава член 175 в германския наказателен кодекс. Неговият съкилийник Виктор, осъден за убийство, се оказва единственото постоянно нещо в живота му.

„Quo Vadis, Аида?“ (Quo Vadis, Aida?) – режисьор Ясмила Жбанич, продукция на Босна и Херцеговина, Австрия, Холандия, Франция, Полша, Норвегия, Германия, Румъния и Турция.

Аида е преводач към мироопазващите сили в Сребреница през лятото на 1995 г. Семейството ѝ е сред хилядите цивилни хора, които търсят подслон в лагера на ООН. Аида научава, че близките ѝ и другите хора в лагера са в ужасна опасност, но може ли да направи тя нещо, за да помогне?

Трите номинирани филма ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС, като прожекциите в кината в ЕС ще бъдат популяризирани и подкрепяни.

Европейските граждани могат да участват в определянето на носителя на наградата от 12 декември 2021 г.

Носителят на наградата LUX на публиката ще бъде определен от гласовете на публиката и на депутатите в Европейския парламент, като двете групи ще имат равна тежест от 50% в крайната оценка.

Гласуването ще приключи на 25 май 2022 г., като филмът победител ще бъде обявен на 8 юни 2022 г. на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург.

linkПрочетете повече за процеса на подбор на филмите.
Теми , ,
Предишна публикация
Селекция от документални филми „Свобода на мисълта” със свободен достъп онлайн
Следваща публикация
Награда „Сахаров“ за 2021 г.: Европейският парламент отличава Алексей Навални

Още по темата

Skip to content