„Бягство“, „Великата свобода“ и „Quo Vadis, Аида?“ са трите филма, които ще се състезават за наградата LUX на публиката

Източник: Аудио-визуална служба на ЕП
Трите европейски филма, номинирани за наградата LUX на публиката за 2022 г. бяха обявени в събота, по време на церемонията за Европейските филмови награди в Берлин.

„Бягство“ (Flee) – режисьор Йонас Расмусен, продукция на Дания, Франция, Швеция, Норвегия.

Герой на този анимационен филм е детето бежанец Амин, което разказва за пристигането си само от Афганистан в Дания. Амин се опитва да намери душевен мир и да приеме миналото си и тайните, които крие.

„Великата свобода“ (Great Freedom) – режисьор Себастиан Майзе, продукция на Австрия и Германия.

В следвоенна Германия Ханс се оказва многократно в затвора, защото е гей и нарушава член 175 в германския наказателен кодекс. Неговият съкилийник Виктор, осъден за убийство, се оказва единственото постоянно нещо в живота му.

„Quo Vadis, Аида?“ (Quo Vadis, Aida?) – режисьор Ясмила Жбанич, продукция на Босна и Херцеговина, Австрия, Холандия, Франция, Полша, Норвегия, Германия, Румъния и Турция.

Аида е преводач към мироопазващите сили в Сребреница през лятото на 1995 г. Семейството ѝ е сред хилядите цивилни хора, които търсят подслон в лагера на ООН. Аида научава, че близките ѝ и другите хора в лагера са в ужасна опасност, но може ли да направи тя нещо, за да помогне?

Трите номинирани филма ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС, като прожекциите в кината в ЕС ще бъдат популяризирани и подкрепяни.

Европейските граждани могат да участват в определянето на носителя на наградата от 12 декември 2021 г.

Носителят на наградата LUX на публиката ще бъде определен от гласовете на публиката и на депутатите в Европейския парламент, като двете групи ще имат равна тежест от 50% в крайната оценка.

Гласуването ще приключи на 25 май 2022 г., като филмът победител ще бъде обявен на 8 юни 2022 г. на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург.

linkПрочетете повече за процеса на подбор на филмите.
Теми LUX award, ЕП, култура
Предишна публикация
Селекция от документални филми „Свобода на мисълта” със свободен достъп онлайн
Следваща публикация
Награда „Сахаров“ за 2021 г.: Европейският парламент отличава Алексей Навални

Още по темата

Skip to content