Покана за дискусия на тема „Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България“

Източник: ЕП в България

Бюрото за връзка на Европейския парламент в България има удоволствието да Ви покани на дискусия на тема „Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България“, която ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2022 г., петък, от 11.00 до  13.00 ч. с ограничен брой публика в Дома на Европа и ще може да се гледа онлайн.

Целта на дискусията е да се обсъдят основните проблеми, предизвикани от огромната вълна бежанци от Украйна в цяла Европа, както и краткосрочните и средносрочните решения на тези проблеми. Събитието ще протече в три части. В първата част ще дискутираме европейските политики и инструменти в подкрепа на украинските бежанци, като посочим някои от добрите практики и очертаем възможни подходи спрямо бежанците при различните сценарии за развитие на конфликта. Във втората част на събитието вниманието ще бъде насочено към проблемите на украинските бежанци и на организациите, които им помагат, на национално и местно равнище. В третата част ще обсъдим постигнатото дотук в нормативната рамка в услуга на бежанците и предизвикателствата пред институциите, за да могат да отговорят на нуждите на бежанците от достъп до социална подкрепа, здравеопазване, работа, подслон и образование.

Дискусията ще бъде открита от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото за връзка на Европейския парламент в България и Калина Константинова, заместник министър-председател по ефективно управление. В първата част на събитието ще се включат евродепутатът Елена Йончева (С&Д), както и представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците за България Нарасимха Рао. Участниците във втория панел са Олена Шопова, активист на Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна“, д-р Надежда Тодоровска, заместник-генерален директор на Българския червен кръст и Кина Събева, председател на Българския съвет за бежанци и мигранти (БСБМ). В третия панел ще обсъдим  предизвикателствата пред институциите с Андрей Новаков, член на Европейския парламент (ЕНП), Валери Рачев, ръководител на Националния кризисен щаб, Стоян Темелакиев, заместник-министър на вътрешните работи и Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците. Модератор ще бъде Надежда Цекулова, Директор програма „Кампании и комуникации“ на Българския хелзинкски комитет.

Събитието ще протече на български език, като ще бъде осигурен симултанен превод от/на английски и украински език за присъстващите в залата и зрителите в zoom. Всички останали зрители ще могат да проследят излъчването на живо на страницата на Бюрото на ЕП в България във Facebook и в канала в YouTube, само на български език. Ще бъде осигурен и жестов превод за хората с увреден слух.

Ако желаете да се включите в събитието в zoom, можете да се регистрирате до 28 април 2022 г. на следния линкhttp://epfacebook.eu/q6NB

Тук можете да намерите програмата на събитието.

Изпращайте въпросите си към участниците предварително в slido с хаштаг #UKR. По време на дискусията въпроси ще могат да бъдат задавани устно от присъстващите в залата, през чата в zoom или чрез коментари към излъчването във Facebook и YouTube.

Допълнителна информация
Програма на дискусията „Пътят пред украинските бежанци в Европа и България“
Регистрация за дискусията „Пътят пред украинските бежанци в Европа и България“
Предварителни въпроси в slido с код #UKR
Събитие във Facebook

linkПовече информация
Теми #БългарияЕСУкрайна, #StandWithUkraine, EUSolidarity
Предишна публикация
Търсят се участници за едномесечен доброволчески проект Play and Sea U in ESC 20 в Гърция
Следваща публикация
Единен пазар – нов инструмент на ЕС за гарантиране на функционирането на единния пазар при извънредни ситуации

Още по темата

Skip to content