Емблематичното за страната ни кисело мляко, познато в целия свят с полезните си свойства, вече е част от европейския регистър на защитените селскостопански продукти, чиято цел е да бъдат защитени наименованията на определени продукти, за да се популяризират техните уникални характеристики, свързани с географския им произход и традиционните умения, използвани при тяхното производство. Благодарение на признаването на географски означения потребителите могат да имат доверие, че дадени продукти са качествени, а производителите — да реализират по-добре продукцията си.
„Българско кисело мляко“ е млечен продукт, приготвен от сурово мляко от овце, крави, биволици, кози или смес от тях, произведено в България, и симбиотична закваска от бактериите Lactobacillicus delbrueckii ssp.bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които не са подложени на генетична модификация. То се характеризира със специфичен млечнокисел вкус и аромат, който се дължи на 34 вида ароматни субстанции, получени от комбинираното действие на двете бактерии при ферментацията на млякото.