България и Румъния ще се присъединят към Шенгенското пространство, започвайки от въздушните и морските граници

Източник: eu2023es

България и Румъния влизат в Шенгенското пространство по въздух и по вода, считано от 31 март 2024 г. Това съобщиха вечерта на 30 декември от испанското председателство на Съвета на ЕС. Решението е взето на писмена процедура с пълно единодушие. Oбсъжданията относно допълнително решение за премахване на проверките по сухопътните граници ще продължат през 2024 г.

От 31 март 2024 г. няма да има проверки на лицата по вътрешните въздушни и водни граници между България и Румъния и останалите страни от Шенгенското пространство, се казва в решението на Съвета. Тази дата съвпада с преминаването от зимно към лятно разписание, установено от Международната асоциация на въздушния транспорт (ИАТА).

Решението става окончателно след публикуването му до няколко дни в Официален вестник на ЕС. След това България ще има достъп до Шенгенската информационна система (ШИС).

За да се помогне на България и Румъния да защитават външните граници на Съюза, ще продължат да бъдат предоставяни значителна финансова подкрепа и помощ от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex). Същевременно разработените от България и Румъния пилотни проекти по външните граници доказаха, че са ефективни, и следва да бъдат превърнати в по-структурни договорености.

Шенгенското пространство на свободно движение в Европа е едно от нейните най-големи постижения, както и такова, което гражданите на ЕС ценят най-много. Това, което започна като междуправителствен проект между пет държави членки през 1985 г. — Франция, Германия, Белгия, Нидерландия и Люксембург — постепенно се увеличи чрез седем етапа на разширяване и се превърна в това, което днес е най-голямото пространство на свободно движение в света. Днес ползите от премахването на вътрешните граници са също толкова убедителни, колкото и през 1985 г.

Шенгенското пространство се състои от 27 държави, площта му е над 4 милиона квадратни километра, а населението му е почти 420 милиона. С Румъния и България Шенгенското пространство ще нарасне до 4,5 милиона квадратни километра с население от 450 милиона.

Шенгенското пространство е неразделна част от правната рамка на ЕС. Според Договорите, всички държави  членки на ЕС, трябва да станат, когато са готови, пълноправни членове на Шенгенското пространство. Това е както право, така и задължение

linkПовече информация
Теми #Schengen
Предишна публикация
Европейската комисия одобри 1,2 милиарда евро за справедлив преход в България
Следваща публикация
Комисията дава на младите хора по-силен глас при изготвянето на политиките на ЕС

Още по темата

Все още няма достатъчно публикации по темата
Skip to content