12 поредни месеци с температурни рекорди

Източник: ЕК в България
🌡️ Месец май е бил най-горещият май, откакто се правят измервания на температурата. Това бе и 12-ият пореден месец, който отбелязва подобен рекорд.
🔥 С други думи – вече цяла година температурите в световен мащаб са по-високи от когато и да било, откакто имаме данни от измервания. В световен мащаб температурите през последните 12 месеца са били с 0,75°C по-високи от средното за периода 1991-2020 г. и с цял градус и половината над прединдустриалните нива.
🌍 Земята се опитва да ни каже нещо и е добре да я чуем, преди да е станало късно. Тенденцията към покачване на температурата е съвсем ясна и се изискват конкретни мерки.

„Коперник“ е програмата на Европейския съюз за наблюдение на Земята, чрез която нашата планета и нейната околна среда се наблюдават в полза на всички европейски граждани. Тя предоставя информационни услуги, основаващи се на спътниково наблюдение на Земята и in situ данни (некосмически данни).

Програмата се координира и управлява от Европейската комисия. Тя се изпълнява в партньорство с държавите членки, Европейската космическа агенция (ЕКА), Европейската организация за разработване на метеорологични спътници (EUMETSAT), Европейския център за средносрочна прогноза за времето (ECMWF), агенции на ЕС и Mercator Océan.

linkпрограма „Коперник“ в областта на изменението на климата
Теми #ClimateChange, Европейски зелен пакт, околна среда
Предишна публикация
Унгария поема председателството на Съвета на ЕС
Следваща публикация
Еврозоната очаква своята 21-ва страна членка

Още по темата

Skip to content