Предложения за въвеждане на цифрово свидетелство за управление в ЕС

Източник: ЕК в България
През март 2023 г. Европейската комисия предложи законодателен пакет за безопасност на движението по пътищата. Едно от предложенията в него е за въвеждане на цифрова шофьорска книжка, с която по-лесно ще удостоверяваме самоличността и правоспособността си зад волана в рамките на ЕС..
Законодателният пакет за пътна безопасност включва и редица други разпоредби, като нулева толерантност към шофирането в нетрезво състояние, както и по-строги правила за начинаещите водачи.
Благодарение на новите правила водачите ще бъдат по-добре подготвени за превозните средства с нулеви емисии и за управлението на МПС в градски условия, заедно с велосипеди и други двуколесни превозни средства, както и с много пешеходци в близост. Чрез новите правила на младите водачи също така ще се даде възможност да трупат опит чрез управление на МПС с придружител – от 17-годишна възраст младежите ще имат право да се учат да шофират и да получават свидетелство. Успешно преминалите изпита на 17 г. ще имат право да управляват сами след навършването на 18 г., както и да работят като професионални водачи, когато това е възможно съгласно изискванията за конкретната работа. Това ще спомогне за справяне със сегашния недостиг на водачи.
Целта е до 2030 г. да намалим наполовина смъртните случаи и тежките наранявания, причинени от пътнотранспортни произшествия, и да постигнем „Нулева смъртност” по пътищата на ЕС до 2050 г.
linkПовече информация
Теми #RoadSafety, #EuropeanUnion, Европейски зелен пакт
Предишна публикация
Комисията дава на младите хора по-силен глас при изготвянето на политиките на ЕС
Следваща публикация
Европейската младежка награда „Карл Велики“ е отворена за кандидатстване

Още по темата

Skip to content