Три нови столици на културата за 2023 г.

Източник: Аудио-визуална служба на ЕК

От 1 януари три града носят титлата Европейска столица на културата за 2023 г. в Европа — Елефсина (Гърция), Тимишоара (Румъния) и Вешпрем (Унгария).

🇬🇷 Гръцкият град Елефсина се счита за едно от най-известните светилища на древния свят. Градът се свързва с поклонението към богинята на земеделието Деметра и нейната дъщеря Персефона.
Елефсинските мистерии са мистични ритуали за богата реколта, които се провеждат всеки септември. По време на мистериите голямо шествие от богомолци тръгва от Атина и следва Iera Odos („Свещения път“), изминавайки пеша разстояние от 30 километра до Елефсина.
Като Европейска столица на културата, Елефсина ще бъде домакин на повече от 465 събития, които ще се проведат в над 30 отворени и затворени пространства.
Повече за програмата може да научите тук 👇
https://2023eleusis.eu/en/

🇷🇴 През вековете Тимишоара и регионът Банат са процъфтявали, подхранвани от енергията и изобретателността на своите граждани, дошли от цяла Европа. От поколения в града живеят над 30 различни култури: румънци, немци, унгарци, сърби, хървати, италианци, испанци и българи.
📰 През 1771 г. Тимишоара отпечатва Temeswarer Nachrichten, първият немски вестник в Централна и Югоизточна Европа. Първата обществена библиотека и първата прожекция на филми са били тук, а сега градът има три държавни театъра, в които се играят постановки на три различни езика.
Днес Тимишоара е град с над 40 000 студенти в осем университета, оживен творчески сектор и дом на няколко престижни културни институции.
Повече за културната програма през 2023 г. може да откриете тук 👇
https://timisoara2023.eu/en/

🇭🇺 Вешпрем е един от най-старите градове в Унгария, разположен на около 16 км северно от езерото Балатон.
🎼 Музиката и съвременното изкуство играят водеща роля в културния живот на града и са ключови за изграждане на местната общност. Благодарение на кипящата и разнообразна музикална сцена, Вешпрем спечели наградата на ЮНЕСКО за Град на музиката през 2019 г.
https://veszprembalaton2023.hu/en/page/welcome

linkПовече информация
Теми #EuropeforCulture, Европейски съюз, култура
Предишна публикация
Весела Коледа и успешна нова година!
Следваща публикация
DiscoverEU: 47 700 карти за пътуване за млади европейци

Още по темата

Skip to content