Русенските отбори спечелиха първите места в регионалното състезание Евроскола

Източник: СУЕЕ

Отборите на русенските СУЕЕ „Св.Константин-Кирил Философ”, Дойче шуле и Математическа гимназия „Баба Тонка“ и на  Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф” от Разград спечелиха пътуване до Страсбург през есента. Гостуването им във Франция, заедно с 24-ма ученици от техните учебни заведения ще бъде в Европейския парламент.

От 2006 г. насам повече от 130 български училища и над 4 300 български младежи са били част от програма „Евроскола“ на ЕП. Това е събитие, което дава възможност на участниците да научат повече за европейската интеграция, като сами се превърнат в част от нея. Ученици и учители от 27-те държави членки се превръщат в членове на ЕП (евродепутати) за един ден в сградите на ЕП в Страсбург.

Утешителни награди – раници, получиха отборите и техните ръководители на СУ „Васил Левски” и Английска гимназия „Гео Милев“ в Русе. Домакин на състезанието, организирано от Информационното бюро на Европейския парламент в България, беше Разград. В него участваха девет отбора от областите Русе, Силистра и Разград. Екипите мериха сили в познанията си относно Европейския съюз, умения да говорят пред публика, да изразяват лично мнение по въпроси на журито, както и да представят темата си на един от трите работни европейски езика – английски, френски, немски. Представянето на всеки отбор беше оценявано от жури в състав: Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на ЕП и Жени Колева.

Теми Европейски съюз, образование, младежки дейности
Предишна публикация
Среща на европейската младеж през 2023 г.
Следваща публикация
Европейската комисия одобрява схема в размер на 77 милиона евро за подпомагане на инвестициите в райони с висока безработица в България

Още по темата

Skip to content