Нови правила за COVID сертификатите в ЕС от днес

Източник: Аудио-визуална служба на ЕК

От днес в Европейския съюз влизат в сила нови правила за валидността на COVID сертификатите за ваксиниране, с които трябва да се съобразят и пътуващите от и до България. Промените на европейско ниво могат да създадат объркване в хората, тъй като общите условия са значително по-различни от това какво се смята за валиден български документ за коронавируса в рамките на България. От началото на февруари за повече от 90 хил. ваксинирани български граждани сертификатите няма да се признават при пътуване в чужбина. Правилата в страната са значително по-облекчени и здравните власти засега нямат намерение за приближаване на българските сертификати към стандартите на европейските.

За ваксиниране

От 1 февруари сертификатът за ваксиниране става валиден 14 дни след завършването на цикъла (изразът се използва, защото три от използваните в Европа ваксини са в две дози, а продуктът на четвъртия производител е в една – бел. авт.) за срок от девет месеца (270 дни).

Засега безсрочна е валидността на сертификата след поставена бустерна доза ваксина срещу COVID-19

Сертификатът за ваксинация в България е валиден само за територията на страната от 15-ия до 30-ия ден от поставянето на първата доза, когато човек е избрал някоя от двудозовите ваксини на „Пфайзер“/“БиоНТех“, „Модерна“ или „Астра Зенека“/Оксфорд. При поставянето на втората доза валидността на сертификата се удължава от същия ден.

Сертификатът за ваксинация в България при еднодозовата ваксина на „Янсен“ може да се използва в България от 15-ия ден след поставянето на инжекцията.

Сертификата си за ваксиниране човек може да изтегли сам от Националната здравна информационна система, ако има електронен подпис. Документът може да бъде поискан и от ваксинационния център, където са поставени дозите, както и от общопрактикуващия лекар.

В страната валидността на ваксинационните сертификати е неограничена, дори и без да е поставена бустерна доза. Здравното министерство посочва, че според променените правила за пътуване в Европа около 93 хил. българи ще се окажат с невалидни удостоверения, тъй като към 1 февруари ще са изтекли 270 дни от първоначалната им ваксинация, а нямат подсилваща инжекция.

За преболедуване

Сертификатът за преболедуване в Европейския съюз е валиден до шест месеца от установяването на заразяването, при това изследването трябва да е направено само по PCR метода.

Сертификатът за преболедуване има български интерпретации в две направления:

  • признава се и изследване с антигенен тест.
  • валидността на сертификата за преболедуване е една година.

Сертификатите за преболедуване могат да бъдат изтеглени от сайта на Националната здравна информационна система, като не е необходим електронен подпис.

За изследване

Правилата за сертификатите за изследване в България са еднакви с признатите от Европейската комисия правила.

Сертификатът за отрицателен резултат при изследване с PCR тест е валиден за 72 часа. Сертификатът за отрицателен резултат при изследване с антигенен тест е валиден за 48 часа. Изследванията трябва да са направени задължително от лицензирана лаборатория, като може манипулационната да е във външен пункт.

Сертификатите за изследване могат да бъдат изтеглени от сайта на Националната здравна информационна система, като не е необходим електронен подпис.

За антитела

Въпреки че по света няма научен консенсус какви нива на антитела означават защита от тежко протичане на COVID-19, здравните власти разрешиха от 1 февруари да се издават удостоверения при изследване на IgG антитела, когато резултатът е над 150 BAU/ml.

Сертификатът за антитела важи само в България. Валидността му е за три месеца. След като изтекат, човек може да си направи ново изследване и ако IgG антителата продължават да са над 150 BAU/ml, ще получи ново удостоверение за три месеца. Ако антителата са под този праг, се смята, че човек не е защитен и е най-добре да се ваксинира.

Удостоверенията за високи нива на антитела могат да бъдат изтеглени от сайта на Националната здравна информационна система, като не се изисква електронен подпис.

linkПовече за правилата за пътуване в ЕС можете да намерите на Re-open EU
Теми Европейски съюз, цифров COVID сертификат
Предишна публикация
Новият конкурс на MOST ще финансира проекти в градска среда
Следваща публикация
ЕК представи нова Стратегия за стандартизацията

Още по темата

Skip to content