Конференция на ООН по въпросите на климата: ЕС насърчава партньорите да превърнат амбициите в действия

Green globe illustration of COP26
Източник: UN Climate Change Conference

Между 1 и 12 ноември Европейската комисия ще участва в конференцията на ООН по въпросите на климата (26-а конференция на страните, съкратено СОР26 или КС26), която ще се проведе в Глазгоу.

Комисията ще насърчи всички страни да изпълняват ангажиментите си по Парижкото споразумение и да намаляват своите емисии на парникови газове. Освен това ние настоятелно ще призовем развитите държави да увеличат финансирането на действията за климата, за да постигнат договорената в Париж цел за финансиране в размер 100 милиарда щатски долара, за което ЕС вече дава принос от над 25 милиарда долара (като този принос нараства), и ще работи за завършването на Правилника за прилагане на Парижкото споразумение.

На 1 и 2 ноември председателят Фон дер Лайен ще представлява Комисията на срещата на световните ръководители на най-високо равнище, с която официално се открива КС26. Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс ще води преговарящия екип на ЕС. Комисарят по  въпросите на енергетиката Кадри Симсон също ще участва в КС26, а ЕС ще бъде домакин на над 150 съпътстващи мероприятия в павилиона на ЕС.

Теми vdLCommission
Следваща публикация
ЕК предприе действия за подобряване на киберсигурността на безжичните устройства, предлагани на европейския пазар

Още по темата

Skip to content