Законодателният акт за цифровите пазари #DMA вече е в сила

Източник: ЕК в България
🇪🇺 Новият европейски регламент беше предложен от ЕК през декември 2021 г. и одобрен от Европейския парламент и Съвета на ЕС за рекордно кратко време. Той има за цел сложи край на нелоялните практики от страна големите цифрови компании, които действат като контролиращи достъпа предприятия в икономиката на онлайн платформите. Основната цел на DMA е да се гарантират справедливи и отворени цифрови пазари.
🌐 Контролиращи достъпа предприятия са цифровите платформи, които осигуряват важен портал, свързващ бизнес ползвателите и потребителите, и чиято доминантна позиция може да им позволи да злоупотребят с цел възпрепятстване на конкуренцията.
📅 Считано от 1 ноември, #DMA определя редица ✅ задължения, включително ⛔ забрана на определено поведение на контролиращите достъпа предприятия, с които въпросните компании ще трябва да съобразят своята дейност в рамките на следващите 6 месеца.
❗ При неспазване на разпоредбите, заложени в Законодателният акт за цифровите пазари, компаниите ще подлежат на санкции от страна на ЕК в размер на до 20% от световния им оборот.
ℹ️ Какви ще са ползите от #DMA за функционирането на цифровите пазари и какви са правилата, които контролиращите достъпа предприятия ще трябва да спазват в ежедневната си дейност 👇
linkПовече информация
Теми #DigitalMarketsAct, #DigitalEU, #DMA
Предишна публикация
Европейците са сериозно обезпокоени за качеството на въздуха и призовават за по-решителни действия
Следваща публикация
Покана за набиране на предложения за грантово съфинансиране на медии

Още по темата

Skip to content