Водите за къпане в Европа остават безопасни

Източник: ЕК в България

Според последния годишен доклад за качеството на водите за къпане, 85,4% от местата за къпане в Европа отговарят на най-строгите стандарти на Европейския съюз за „отлично“ качество през 2023 г. 96% от всички официално идентифицирани водоеми за къпане отговарят на минималните стандарти за качество, като само 1,5% са определени като „лоши“.

Най-голям дял на отлични води за къпане се наблюдава в Гърция, Хърватия, Кипър и Австрия. В Белгия, България, Люксембург, Малта, Австрия и Румъния всички официално идентифицирани води за къпане отговарят най-малко на минималния стандарт за качество през 2023 г.

В оценката, изготвена от Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) в сътрудничество с Комисията, се подчертава къде плуващите могат да намерят безопасни места за къпане в Европа това лято. Тя е насочена специално към безопасността за къпане чрез наблюдение на бактерии, които могат да причинят заболявания при хората, а не върху общото качество на водата.

Докладът отчита, че през 2023 г. качеството на крайбрежните води като цяло е по-добро в сравнение с вътрешните води. 89% от класифицираните крайбрежни зони за къпане са с отлично качество в сравнение с малко под 79% от вътрешните водоеми.

Наред с тазгодишния доклад, ЕАОС публикува и актуализирана интерактивна карта и доклади по държави, както и данни за изпълнението на Директивата за водите за къпане от 2006 г.

🏖️ Независимо дали сте избрали да прекарате морската си ваканция у нас или в чужбина, можете да проверите състоянието на водите на следващата си дестинация в интерактивната карта тук 👇
europa.eu/!fc63qW

linkПовече информация
Теми #WaterQuality, European Environment Agency, #EUGreenDeal
Предишна публикация
Европейската комисия предложи срокът на временната закрила да бъде удължен с още една година
Следваща публикация
Български училища зад граница получиха Игра на новини

Още по темата

Skip to content