Рекорден брой безплатни 70000 карти за пътуване по DiscoverEU за младежите през 2022 г.

Източник: Аудио-визуална служба на ЕК

DiscoverEU предоставя възможност на младежите от държавите членки на Европейския съюз да пътуват безплатно в Европа, да изследват нейното разнообразие, да изучават европейското културно наследство и история, и да се свържат с хора от целия континент. Добра новина за 18-годишните в Европа. До този момент от съществуването на програмата са кандидатствали 600000 младежи и са получили карти за пътуване 130000. През 2022г. броя на безплатните карти за пътуване ще бъде увеличен и вече 70000 младежи ще имат възможност да придобият опит, умения и достъп до нови култури.

Предвидени са две покани за представяне на кандидатури – едната през април, а другата – през октомври, като при всеки кръг на кандидатстване ще се предоставят по 35000 билета. Новост е присъединяването на шест нови държави към DiscoverEU. Това са Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Сърбия, Северна Македония и Турция. Младежите от тези държави ще могат да представят кандидатури през април, а младите хора, получили карти за пътуване, ще могат да пътуват и до тези държави.

Освен това младежите получили билет за пътуване ще имат право и на карта за отстъпки в местата за настаняване, за културни дейности, публичен транспорт. С цел споделяне на опит между участниците в инициативата, през март стартира платформа „Срещи“ на Европейския младежки портал, които ще бъдат организирани от националните агенции по програма „Еразъм +“.

linkОще за DiscoverEU
Теми култура, Еразъм+, младежки дейности
Предишна публикация
Отворени покани по програма „Граждани, равенство, права и ценности“
Следваща публикация
Конференция за бъдещето на Европа: Включете навреме своите идеи и доклади за прояви в платформата!

Още по темата

© ЕВРОПА ДИРЕКТНО Дупница

Еко лагер 2022

Skip to content