Европейската комисия регистрира „Троянска луканка“ като храна с традиционно специфичен характер

Източник: Аудио-визуална служба на ЕК

Европейската комисия одобри вписването на наименованието „Троянска луканка“ в  регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ). Името на продукт, който е регистриран като ХТСХ, го защитава от фалшифициране и злоупотреба.

Традиционният начин на производство на „Троянска луканка“, който се характеризира с процес на сушене и опушване, е направил този вид продукт уникален за България. Самото наименование „Троянска“ произхожда етимологично от името на град Троян, т.е. там, където за първи път е произведена и популяризирана от майстор Илия Таслаков. Той е един от първите производители на луканка в страната. През 1883 г. той е внесъл в България първите машини за мелене на месо.

Новото наименование ще бъде добавено към списъка с 69 храни с традиционно специфичен характер, които вече са защитени.

linkПовече информация
Теми Европейски съюз, земеделие, европейски регулации
Предишна публикация
DiscoverEU: 47 700 карти за пътуване за млади европейци
Следваща публикация
Отворена покана за медийни проекти по програма „Творческа Европа“ с общ бюджет от 10 млн.евро

Още по темата

Skip to content