Европейската комисия регистрира „Търновски суджук” като храна с традиционно специфичен характер

Европейската комисия одобри вписването на „Търновски суджук“ в  регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ). Името на продукт, който е регистриран като ХТСХ, го защитава от фалшифициране и злоупотреба.

Продуктът „Търновски суджук” се произвежда повече от 50 години, чрез прилагане на оригинална технология, състояща се в подходящо сортиране на говеждото месо и подбиране и дозиране на естествените подправки, оформянето на отделните парчета под формата на подкова, както и специфичния процес на пресоване и сушене, с което се постига уникалната сплесната форма.

Търновският суджук се нарежда до останалите месни продукти: “Филе Елена”, “Луканка Панагюрска”, “Роле Трапезица”, “Кайзерован врат Тракия” и “Пастърма говежда”. Освен това България е вписала в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания още три продукта – “Горнооряховски суджук”, “Българско розово масло” и “Странджански манов мед”.

През 1954 г. на миналия век в Търново е построен голям месокомбинат, отговарящ на всички хигиенни и технологични изисквания. Продължително време предприятието е от водещите в страната по отношение качеството на месните продукти и експортната дейност. Тук именно първоначално е произведен и утвърден „Търновски суджук“.

Новото наименование ще бъде добавено към списъка на 63 вече защитени традиционни специалитети.

linkПовече информация
Теми Европейски съюз, земеделие, европейски регулации
Предишна публикация
КОНКУРСЪТ ЗА НАГРАДИ #REGIOSTARS ЗА 2023 Г. Е ОТВОРЕН!
Следваща публикация
НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ ЗА РИСУНКА “ АЗ, ТИ , ТОЙ – НИЕ СМЕ ЕВРОПА“

Още по темата

Skip to content