ЕС дава над 110 милиона евро за модернизация на железопътен коридор в Западна България

Източник: Аудио-визуална служба на ЕК

Европейската комисия одобри инвестиция за над 110 милиона евро от Кохезионния фонд за първата фаза на проект за модернизиране на железопътен коридор в Западна България, част от по-голяма транспортна мрежа TEN-T между София и сръбската граница.

Модернизацията засяга участък с дължина 33,34 км между Волуяк и Драгоман. Отсечката от железопътната линия свързва Западна България със Сърбия и е част от транспортния коридор, свързващ Турция със Западна и Централна Европа.

В първата фаза на проекта съществуващата единична железопътна линия ще бъде модернизирана и ще бъде изградена втора електрифицирана железопътна линия. Системата за надзорен контрол и придобиване на данни, която осигурява наблюдението и контрола на железопътното движение по линията, също ще бъде модернизирана. Модернизирането ще допринесе за оперативната съвместимост, особено по трансграничните участъци, което ще бъде от полза както за гражданите, така и за предприятията в региона. Този проект е в съответствие с Европейския зелен пакт за насърчаване на устойчивия транспорт и премахване на участъците с недостатъчен капацитет в ключови мрежови инфраструктури.

Повече информация за инвестициите, финансирани от ЕС в България, можете да намерите на Платформата ни за свободно достъпни данни.

linkПовече информация
Теми funding, ЕК, Европейски зелен пакт, StrongerTogether
Предишна публикация
Лятна икономическа прогноза на ЕК за 2022 г.: Войната на Русия влошава перспективите
Следваща публикация
„Еразъм+“: 44 европейски университета ще се включат в трансгранично и междудисциплинарно

Още по темата

Skip to content