ЕК одобри проект за разширяване на жп линията Гюргево – Букурещ

Източник: Аудио-визуална служба на ЕК

Европейската комисия избра 107 проекта за транспортна инфраструктура, които да получат над 6 милиарда евро безвъзмездни средства от ЕС от Механизма за свързване на Европа (МСЕ) — инструмента на ЕС за стратегически инвестиции в транспортна инфраструктура. Над 80 % от финансирането ще подкрепи проекти, които осигуряват по-ефективна, по-екологична и по-интелигентна мрежа от железопътни линии, вътрешни водни пътища и морски маршрути по трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T).

България ще продължи работата си по проекта FAIRway Danube II заедно с още няколко европейски държави. Любопитното за Русе е, че Европейската комисия е одобрила проект за модернизация и разширяване на жп линията Гюргево – Букурещ по проекта 22-RO-TC-Giurgiu Stage II. Индикативната му стойност е 423,659,427 евро. Предвижда се удвояване на жп трасето и максимална скорост на влаковете до 120 км.ч.

Линията Букурещ – Гюргево е първата влакова линия в Румъния и е открита през 1869 година. През 2005 година обаче е затворена, след срутването на моста Арджеш в Градище. От тогава до днес влаковете между Гюргево и столицата се движат по заобиколен маршрут, който удължава пътуването с поне 60 км разстояние и час и половина време.

Към момента австрийската компания PORR Construct работи за модернизация на линията Букурещ Норд – Жилава – Гюргево – Граница Север (лот 1). Очаква се трасето да заработи в началото на 2024 година.

linkПовече информация
Теми FAIRway Danube II, Европейски съюз, vdLCommission
Предишна публикация
Стартира RUSE REEL: Търсят се най-добрите разказвачи на видеоистории за Русе до 100 секунди
Следваща публикация
Лятна библиотека на открито

Още по темата

Skip to content