Събитие

Дискусия „Противодействие на домашното насилие – европейски практики и ситуацията в България“

Източник: ЕП в България
Дата
11 март 2022
от
10:30 ч.
до
12:00 ч.
ЕЕТ
Място на провеждане
online

По повод Международния ден на жената Европейския парламент в България организира дискусия на тема „Противодействие на домашното насилие – европейски практики и ситуацията в България“. Събитието ще се проведе на 11 март 2022 г. от 10.30 ч. в платформата Zoom и ще бъде излъчвано на живо във Facebook и YouTube.

Целта на дискусията е да бъде обсъдена ситуацията с домашното насилие срещу жени в Европа и България. В първата част на събитието ще бъдат набелязани какви политики и стратегии се прилагат в Европа в тази област и какви законодателни и незаконодателни мерки се предвиждат за превенция на този тип насилие. Във втория панел участниците ще хвърлят светлина върху проблема с домашното насилие на местна почва, като ще откроят по-важните законодателни, институционални и процедурни проблеми, с които се сблъскват жертвите, и ще обсъдят начините за решаването им.
В събитието ще се включат Петър Витанов, член на Европейския парламент (С&Д), Мартина Тьорнквист, правен експерт в отдел „Равенство между половете“ на Генерална дирекция Правосъдие и потребители на Европейската комисия, Диана Ковачева, омбудсман на Република България, Лилия Симеонова, началник на кабинета на министъра на правосъдието, Елисавета Белобрадова, заместник-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание, и Надежда Стойчева, директор на Фондация „Асоциация Анимус“.

Ограничен брой зрители ще могат да се включат в срещата в Zoom след предварителна регистрация до 10 март 2022 г. на следния линк: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/RegistrationForm11032022.

Дискусията ще протече на български език със симултанен превод от/на английски език. Ще бъде осигурен и жестов превод във Facebook за хората с увреден слух.

Събитието ще бъде излъчвано на живо на страницата на Бюрото на ЕП в България във Facebook и в канала в YouTube.

Зрителите могат да задават въпроси към участниците предварително в slido с код #8Mart. По време на дискусията въпроси ще могат да бъдат задавани през чата на Zoom, както и чрез коментари към излъчването във Facebook.

linkОще по темата
Теми Европейски парламент, Европейски съюз, правосъдие
Предишна публикация
Активирана е eвропейската Директива за временна закрила на разселените лица
Следваща публикация
Общи правила в целия ЕС за борба с насилието над жени

Още по темата

Skip to content