35 511 младежи получават карти за безплатно пътуване с влак по DiscoverEU

Източник: Аудио-визуална служба на ЕК

35 511 млади европейци, включително от България, ще получат карти, за да пътуват безплатно с влак през лятото по линия на инициативата DiscoverEU на Европейската комисия, част от програмата „Еразъм +“.

DiscoverEU предлага на 18-годишните европейски граждани възможността да пътуват в цяла Европа и да опознаят нейното многообразие от първо лице. Притежателите на карта за пътуване могат да научат за културното наследство и историята на ЕС и да се свързват с хора от целия континент.

Младите хора ще могат да пътуват самостоятелно или в група от до петима души между 1 юли 2024 г. и 30 септември 2025 г. Над 180 000 млади хора са кандидатствали за пролетния кръг на DiscoverEU през април 2024 г. С това броят на кандидатурите достига 1,4 милиона от стартирането на инициативата през 2018 г.

Кандидатурите по DiscoverEU се отварят два пъти годишно — през пролетта и есента. На избраните кандидати се предлага карта за пътуване с влак и европейска младежка карта, която предлага отстъпки за културни посещения, учебни дейности, спорт, местен транспорт, настаняване и храна.

Следващият кръг от кандидатури за DiscoverEU ще бъде отворен през есента на 2024 г

linkПовече информация
Теми #DiscoverEU, Еразъм+, младежки дейности
Предишна публикация
Стандартен Евробарометър, пролет 2024: Продължавa подкрепата за по-силен и по-независим ЕС
Следваща публикация
Резултати от конкурс „Моите причини да гласувам на изборите за Европейски парламент“

Още по темата

Skip to content